Λιπομέτρηση-Μέτρηση μεταβoλισμού (εξελιγμένα μηχανήματα τελευταίας γενιάς)

Τι είναι o InBody;

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείτε από 4 βασικά συστατικά: νερό, πρωτεΐνη, μέταλλα και λίπος. Ο InBody παρέχει ποσοτική και ποιοτική ανάλυση της σύστασης του σώματος και αξιολογεί την ισορροπία μεταξύ των μυών και του λίπους.

Γιατί να κάνω τεστ  λιπομέτρησης με το εξελιγμένο μηχάνημα της κυρίας Μαριδάκη, InBody ;

Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε τις ισορροπίες στο σώμα μας. Σε μια υγιή κατάσταση το ανθρώπινο σώμα διατηρεί μια καλά ισορροπημένη σχέση σωματικής σύνθεσης. Σε περίπτωση μη ισορροπημένης σχέσης το αποτέλεσμα είναι παχυσαρκία, οίδημα, υποσιτισμός, οστεοπόρωση κλπ.

Ο InBody τελευταίας γενιάς μηχάνημα λιπομετρητής, της κυρίας Μαριδάκη παρέχει μια εύκολη και ακριβή ανάλυση της σωματικής σύνθεσης, ώστε να μπορούμε να διαγνώσουμε την κατάσταση του σώματος. Καταγράφει τα οφέλη της σωστής διατροφής και της άθλησης, που είναι βασικά σε έναν υγιή τρόπο διαβίωσης.

Γιατί πρέπει να γνωρίζω πόσους μύες έχω;

Γιατί πρέπει να γνωρίζω πόσους μύες έχω;
Τα αποτελέσματα της εκτύπωσης του InBody μας δείχνουν αν έχουμε αρκετά υγρά και πρωτεΐνη. Αυτά τα συστατικά διαφέρουν ανάλογα με την ποσότητα των μυών που έχουμε, αφού οι μύες αποτελούνται από υγρά και πρωτεΐνη. Υπάρχουν πολλαπλά οφέλη διατήρησης υψηλής μυικής μάζας. Εάν π.χ η ποσότητα μετάλλων και μυικού ιστού στα κάτω άκρα είναι ελλιπής, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των αρθρώσεων και την δημιουργία αρθριτικών και τραυματισμών.
Γιατί το ενδοαρτηριακό λίπος είναι πιο επικίνδυνο;

Όταν το λίπος αποθηκεύεται ως σπλαχνικό λίπος, το ρίσκο ανάπτυξης καρδιοαγγειακών παθήσεων είναι υψηλότερο. Ο InBody διαγνώσκει όχι μόνο την ποσότητα λίπους στο σώμα, αλλά και το σπλαχνικό λίπος, ούτως ώστε να σας βοηθήσει στην πρόληψη συναφών παθήσεων.
Γιατί δεν πρέπει να στηριζόμαστε μόνο στο βάρος;
Η σχέση μεταξύ μυικής και λιπώδους μάζας καθώς και η κατανομή του λίπους στο σώμα, είναι πιο σημαντική πληροφορία από το συνολικό σωματικό βάρος. Ο μυς είναι πυκνότερος από το λίπος, εξηγώντας γιατί λεπτοί άνθρωποι με ανεπτυγμένους μύες, μπορεί να ζυγίζουν περισσότερο από κάποιον με αρκετό λίπος.
Τα πόδια μου είναι συνήθως πρησμένα. Είναι Οίδημα;

Όταν η ιδανική ισορροπία μεταξύ των υγρών μέσα και έξω από τα κύτταρα διαταραχθεί, τότε παρουσιάζετε το οίδημα. Με την οιδηματική ανάλυση ενδοκυττάριων και εξωκυττάριων υγρών, και την κατηγοριοποίηση με βάση τον Οιδηματικό Δείκτη, ο InBody είναι σε θέση να διαγνώσει με ακρίβεια οποιαδήποτε ανισορροπία υγρών στο σώμα.

 

Τι είναι το Μεταβολικό Σύνδρομο;

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια συχνή πάθηση στην οποία η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το υψηλό σάκχαρο αίματος και ένα παθολογικό προφίλ χοληστερόλης (δυσλιπιδαιμία) αθροίζονται όλα μαζί σε ένα άτομο. Όταν υπάρχουν αυτοί οι προδιαθεσικοί παράγοντες μαζί, η πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στην περίπτωση όπου αυτοί οι προδιαθεσικοί παράγοντες θα δρούσαν ξεχωριστά. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία, περίπου 25% των Αμερικανών έχουν προβληθεί από το Μεταβολικό Σύνδρομο.

 

Προδιαθεσικοί Παράγοντες Μεταβολικού Συνδρόμου

Για να διαγνωσθεί το μεταβολικό σύνδρομο οι ασθενείς πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρεις από τους ακόλουθους  προδιαθεσικούς παράγοντες.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία ορίζεται από την ύπαρξη υπερβολικού λίπους. Ένα άτομο θεωρείται παχύσαρκο όταν το βάρος του/της είναι 20% περισσότερο άνω του ιδανικού βάρους. Η παχυσαρκία προάγει την αντοχή στην ινσουλίνη, μια ανικανότητα φυσιολογικής απόκρισης στην ινσουλίνη. Τα άτομα που το λίπος τους συσσωρεύεται κυρίως γύρω από τον στόμαχο (κοιλιακή χώρα) θεωρούνται ως σχήματος “μήλου”. Διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για πολλές σοβαρές παθήσεις που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο. Ρωτήστε τον ιατρό σας για το ποιο είναι το ιδανικό βάρος για εσάς.

Προδιαθεσικοί Παράγοντες Μεταβολικού Συνδρόμου

Περίμετρος μέσης άνω των 89 εκατοστών για τις γυναίκες ή 101 εκατοστών για τους άνδρες.

Σχήμα Μήλου: το πλεονάζον λίπος βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα.

Προδιαθεσικοί Παράγοντες Μεταβολικού Συνδρόμου

Γλυκόζη τουλάχιστον 100mg/dl ή περισσότερο

 Υψηλή Αρτηριακή Πίεση

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που βοηθά να ρέει το αίμα διαμέσου των αγγείων. Όταν η αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες είναι πολύ υψηλή ονομάζεται υπέρταση. Οι υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης βλάπτουν τα αγγεία. Εάν τα αιμοφόρα αγγεία δέχονται υψηλή αρτηριακή πίεση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, παχύνονται και γίνονται λιγότερο ελαστικά. Αυτό ονομάζεται αρτηριοσκλήρυνση και μπορεί να επηρεάσει τις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά.

Η αρτηριακή πίεση μετράται χρησιμοποιώντας δύο αριθμούς. Ο πρώτος αριθμός ονομάζεται συστολική πίεση και μετράται αμέσως μετά την συστολή της καρδιάς και η πίεση είναι η μέγιστη. Ο δεύτερος αριθμός είναι η διαστολική πίεση. Μετράται όταν η καρδιά ηρεμεί και η πίεση είναι η ελάχιστη.

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι περίπου 110/75mmHg. Η υψηλή αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προκαλεί συμπτώματα αλλά αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, Α.Ε.Ε. και νεφρικής ανεπάρκειας.

Προδιαθεσικοί Παράγοντες Μεταβολικού Συνδρόμου

Αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη από 130/85 mmHg

Παθολογικό Προφίλ Χοληστερόλης (δυσλιπιδαιμία)

Η χοληστερόλη είναι ένας τύπος λίπους στο αίμα σας. Η χοληστερόλη προέρχεται είτε από τις τροφές που τρώτε ή κατασκευάζεται από το ήπαρ σας. Βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος σας. Υπάρχουν “καλοί” και “κακοί” τύποι χοληστερόλης. Υπερβολικά αυξημένη τιμή “κακής” χοληστερόλης (τριγλυκερίδια και LDL) και ανεπαρκής “καλή” χοληστερόλη (HDL) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και HDL είναι σημαντικοί δείκτες του μεταβολικού συνδρόμου.

Τριγλυκερίδια

Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα επικουρούν στην επιβάρυνση των αρτηριών με εναποθέσεις λίπους που ονομάζονται αθηρωματικές πλάκες δυσχεραίνοντας το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα να φθάσει στην καρδιά. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Προδιαθεσικοί Παράγοντες Μεταβολικού Συνδρόμου

Επίπεδα τριγλυκεριδίων πάνω από 150mg/dl

HDL Χοληστερόλη

Η HDL χοληστερόλη (η “καλή” χοληστερόλη) βοηθά στην απομάκρυνση των εναποθέσεων στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων και σταματά την απόφραξη τους. Όση περισσότερη HDL υπάρχει στο αίμα, τόσο καλύτερα είναι για την καρδιά σας. Όταν τα επίπεδα HDL χοληστερόλης είναι χαμηλά υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφανίσεως εμφράγματος ή Α.Ε.Ε.

Προδιαθεσικοί Παράγοντες Μεταβολικού Συνδρόμου

Επίπεδα HDL χοληστερόλης μικρότερα των 50mg/dl στις γυναίκες και μικρότερα των 40mg/dl για τους άνδρες.

Facebook
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Call Now ButtonΚαλέστε για ραντεβού

Καλέστε για ραντεβού