Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΕ ΑΝΩΔΥΝΟ ΤΡΟΠΟ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ;

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα μικρόβιο το οποίο προκαλεί φλεγμονή στο τοίχωμα του στομάχου (χρόνια γαστρίτιδα) και συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη έλκους του στομάχου και δωδεκαδακτύλου, καρκίνου και MALT λεμφώματος του στομάχου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περίπου το 80% με Ελικοβακτηρίδιο στο στομάχι δεν θα εμφανίσουν ποτέ συμπτώματα ενώ άλλοι θα παρουσιάσουν πόνο στο κέντρο της άνω κοιλίας-δυσφορία-αίσθημα πλήρωσης-μετεωρισμό (φούσκωμα)-κοιλιακή διάταση-ναυτία.

Η Λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται το 25% του πληθυσμού είναι θετικό για Ελικοβακτηρίδιο. Ο τρόπος μετάδοσης φαίνεται πως γίνεται με πολυσμένα χέρια, με το σάλιο, σταγονίδια αέρα και ξεκινάει από την παιδική ηλικία.

Το Ελικοβακτηρίδιο θα προκαλέσει στο στομάχι του ανθρώπου μια χρόνια φλεγμονή (γαστρίτιδα) που πολλές φορές είναι ασυμπτωματική. Τ0 15% των ανθρώπων με Ελικοβακτηρίδιο θα αναπτύξει έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, σε ένα μικρό ποσοστό 1-2 % το Ελικοβακτηρίδιο μπορεί να προκαλέσει προκαρκινικές αλλοιώσεις στο στομάχι.

Έχει αποδειχθεί ότι σε μια οικογένεια, όταν ένας πάσχει από το μικρόβιο, τα άλλα μέλη έχουν σε ποσοστό 20% πιθανότητα να έχουν και αυτά το μικρόβιο στο στομάχι τους και να μην το γνωρίζουν.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ;

  • Λαμβάνεται φάρμακα για το στομάχι σας συχνά;
  • Είχατε έλκος στο παρελθόν;
  • Υποφέρεται από καούρες, αναγωγή τροφής, δυσπεψία;
  • Λαμβάνεται φάρμακα μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη για σρθροίτιδες, μυαλγίες;
  • Έχετε στο παρελθόν βρεθεί θετικός στο μικρόβιο;
  • Αν έχετε βρεθεί θετικός στο μικρόβιο, η οικογένειας σας (σύζυγος-παιδιά) έχει ελέχθη;