Προβλήματα Υγείας που Σχετίζονται με την Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι μία από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες της σύγχρονης εποχής.

Πρόκειται για μία πάθηση που είναι υπεύθυνη για πολλούς ακόμη κινδύνους για την υγεία.

Ειδικότερα, η παχυσαρκία συνδέεται με τις ακόλουθες παθήσεις:

Σακχαρώδης διαβήτης

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια ιδιαίτερα στενή σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και σακχαρώδους διαβήτη.

Στην πραγματικότητα, η παχυσαρκία θεωρείται ως ο σπουδαιότερος  και ο πλέον αποφασιστικός παράγοντας για την εκδήλωση διαβήτη τύπου II.

Αυτό διότι η κατανομή του λίπους στο σώμα μας σχετίζεται με τη μη ανοχή γλυκόζης και επομένως με την πρόκληση υπερινσουλιναιμίας ενώ το συσσωρευμένο κοιλιακό λίπος θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, ιδιαίτερα για νεότερους ανθρώπους.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, έχει διαπιστωθεί αυξημένη προδιάθεση σε παχύσαρκες γυναίκες που ταυτόχρονα παρουσιάζουν ιστορικό διαβήτη ή υψηλή χοληστερίνη.

Χοληστερίνη

Αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης σαφώς και δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών νοσημάτων.

Η παχυσαρκία από την άλλη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εν μέρει επειδή η απόκτηση βάρους μειώνει την “καλή” χοληστερόλη (HDL).

Αντίθετα, η μείωση του βάρους την αυξάνει, οπότε βελτιώνοντας την αναλογία καλής και κακής χοληστερόλης μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Πέτρες στην χολή

Σχηματίζονται στην χοληδόχο κύστη και αποτελούνται κυρίως από χοληστερίνη.

Συνήθως συνδέονται με την χολή που περιέχει υπερβολικές ποσότητες χοληστερόλης, έλλειψη άλλων ουσιών στη χολή ή και συνδυασμό αυτών των παραγόντων.

Ορισμένες μελέτες μάλιστα διαπιστώνουν εμφανείς δεσμούς μεταξύ της παχυσαρκίας και του αυξημένου κινδύνου σχηματισμού πέτρας στη χολή.

Υπέρταση

Είναι ο ιατρικός όρος για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πολλά άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι υπέρβαρα.

Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε άτομα που είναι ταυτόχρονα υπέρβαρα αλλά και υπερτασικοί.

Οστεοαρθρίτιδα

Κοινή ασθένεια που αναπτύσσεται όταν οι αρθρώσεις αποτυγχάνουν να διατηρήσουν τη φυσιολογική τους δομή, προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία στις κινήσεις.

Η παχυσαρκία εντείνει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας ενώ η απώλεια βάρους μπορεί να ωφελήσει τουλάχιστον στην μείωση των πόνων στις αρθρώσεις.

Εγκεφαλικό

Τα εγκεφαλικά προκαλούνται είτε από ελλιπή παροχή αίματος στον εγκέφαλο είτε από αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που προκαλείται η βλάβη, ένα εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει κώμα, αναστρέψιμη ή μη παράλυση, προβλήματα ομιλίας ή και άνοια.

Η παχυσαρκία στην οποία συσσωρεύεται λίπος στην περιοχή της κοιλιάς αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και η επιστημονική κοινότητα πιστεύει πως η παχυσαρκία αυξάνει αισθητά την πιθανότητα εκδήλωσης εγκεφαλικού.

Υψηλά τριγλυκερίδια

Οι περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν πως τα άτομα με αυξημένα τριγλυκερίδια (μια μορφή λίπους στο αίμα) παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Η παχυσαρκία αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Η διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους από την άλλη βοηθά στην προστασία από την αύξησή τους.

Καρκίνος

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του ενδομήτριου, του παχέος εντέρου, των νεύρων, του στήθους και πιθανώς καρκίνο στις ωοθήκες και τον προστάτη.

y-o.gr

FacebookTiktok
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Call Now ButtonΚαλέστε για ραντεβού

Καλέστε για ραντεβού