Καλπροτεκτίνη

Πολύ συχνά ακούμε αρκετό κόσμο να υποφέρει από φούσκωμα στην κοιλιά μετά από κάποια γεύματα , δυσκοιλιότητα , πόνο στην κοιλιά και άλλα συμπτώματα του πεπτικού συστήματος που κάνουν την καθημερινότητα τους δυσάρεστη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό συνήθως μπορεί να οφείλεται σε :

– Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) το οποίο είναι μια μη φλεγμονώδης πάθηση του εντέρου η οποία συνήθως προκαλείται από στρες ή από τροφές που είναι δύσπεπτες για τον οργανισμό.

– Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD). Το IBD είναι ένας γενικός όρος για χρόνιες παθήσεις που προκαλούν παρατεταμένη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα. Παραδείγματα IBD περιλαμβάνουν:
 – ελκώδης κολίτιδα (UC)
 –  νόσος του Crohn

Σε αυτό το δίλημμα προέλευσης των παραπάνω συμπτωμάτων (δηλαδή αν προκαλούνται από φλεγμονώδη  πάθηση του πεπτικού συστήματος ή όχι) έρχεται να απαντήσει η εξέταση της καλπροτεκτίνης.

Τι είναι η Καλπροτεκτίνη;

Η καλπροτεκτίνη είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από λευκά αιμοσφαίρια ως απόκριση σε μια φλεγμονή. Όταν υπάρχει φλεγμονή στο πεπτικό, τα λευκά αιμοσφαίρια απελευθερώνουν καλπροτεκτίνη σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν την ασθένεια ή τη μόλυνση. Η φλεγμονή στη γαστρεντερική οδό μπορεί να είναι ένδειξη IBD (Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου).

Πως γίνεται η εξέταση της καλπροτεκτίνης και ποια είναι τα πλεονεκτήματα ;

Η εξέταση της καλπροτεκτίνης γίνεται με απλή λήψη δείγματος κοπράνων . Το μεγάλο πλεονέκτημα της εξέτασης είναι ότι  οι πληροφορίες που παρέχει μπορεί να εξαλείψουν την ανάγκη για πιο επεμβατικές εξετάσεις, όπως η κολονοσκόπηση.

Επίσης η εξέταση καλπροτεκτίνης βοηθά στη διάκριση μεταξύ IBD (φλεγμονώδης νόσος του εντέρου) και IBS ( Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου).

Τα υψηλά επίπεδα καλπροτεκτίνης στα κόπρανα μπορεί επίσης να υποδηλώνουν άλλες καταστάσεις όπως:

– βακτηριακή μόλυνση
– παρασιτική μόλυνση
– καρκίνο του παχέος εντέρου

Επίσης, η εξέταση κοπράνων καλπροτεκτίνης μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό στη διάγνωση ή  να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της σοβαρότητας των εξάρσεων της IBD μετά τη διάγνωση.

Ποιος πρέπει να κάνει τεστ κοπράνων καλπροτεκτίνης;

Τα συμπτώματα της IBD ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα της φλεγμονής στο γαστρεντερικό σωλήνα. Δεδομένου ότι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn μπορεί να εκδηλωθούν και να υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα μπορεί να είναι χρόνια (μακράς διάρκειας) ή οξέα (βραχυπρόθεσμα).

Συμπτώματα που ενδεχομένως μπορεί να σηματοδοτούν την ανάγκη για εξέταση κοπράνων καλπροτεκτίνης είναι :

• διάρροια
• αίμα στα κόπρανα
• κράμπες
• πόνος στο στομάχι
• ανεξήγητη απώλεια βάρους
• αιμορραγία από το ορθό
• φούσκωμα

Τα υψηλά επίπεδα καλπροτεκτίνης στα κόπρανα μπορεί να σηματοδοτούν ελκώδη κολίτιδα, νόσο του Crohn, καρκίνο του παχέος εντέρου ή λοίμωξη.

Τα μέτρια ή χαμηλά επίπεδα σημαίνουν ότι υπάρχει ελάχιστη έως καθόλου φλεγμονή στο πεπτικό. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι τα συμπτώματα οφείλονται σε μη φλεγμονώδη κατάσταση όπως το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

FacebookTiktok
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Call Now ButtonΚαλέστε για ραντεβού

Καλέστε για ραντεβού