Ισορροπία Νατρίου Καλίου και Υπέρταση

Το νάτριο είναι αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη αλάτι.

Είναι απαραίτητο συστατικό σε κάθε οργανισμό και συμμετέχει σε διάφορες λειτουργίες του.

Το νάτριο παίζει ξεχωριστό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μαζί με το κάλιο ρυθμίζουν την οσμωτική πίεση στα κύτταρα, καθορίζουν την ισορροπία μεταξύ νερού και υγρών στο σώμα, ευθύνονται για τις μυϊκές συσπάσεις και τις νευρικές αντιδράσεις και επηρεάζουν την ισορροπία των ιόντων του αίματος.

Το αλάτι που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από τη διατροφή μας.

Όμως επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός τους, παρουσιάζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση.

Η υπέρταση είναι μια διαχειρίσιμη, αναστρέψιμη πάθηση και μπορεί να διορθωθεί ακόμα και με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής.

Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου σχετίζεται με κατακράτηση υγρών και άλλα προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, ισχαιμική καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, νεφρικές βλάβες και άλλα.

Τα επίπεδά του αυξάνονται συνήθως με την προσθήκη αλατιού στο μαγείρεμα ή κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Πάντως υπολογίζεται ότι το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε υπάρχει στα τρόφιμα του εμπορίου.

Ισορροπία νατρίου-καλίου

Για να κρίνουμε αν το αλάτι κάνει τελικά καλό ή κακό στον οργανισμό ίσως αρκεί να δούμε την αναλογία πρόσληψης νατρίου και καλίου στην καθημερινή μας διατροφή.

Είναι πιο πιθανό η έλλειψη καλίου να ευθύνεται περισσότερο για την υπέρταση και όχι η αυξημένη πρόσληψη νατρίου.

Με άλλα λόγια μια ανισορροπία στην πρόσληψη καλίου-νατρίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπέρταση.

Ένα διατροφικό προφίλ πλούσιο σε επεξεργασμένα τρόφιμα, με πολύ χαμηλά επίπεδα καλίου και πολύ υψηλά νατρίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανισορροπία.

Το κάλιο συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Επηρεάζει τη σύσπαση των μυϊκών ινών και είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το κάλιο παίζει ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης στους υπερτασικούς, αλλά και σε όσους δεν έχουν υπέρταση, άρα σε όλους τους ανθρώπους.

Πηγές καλίου

Όλα τα φρέσκα τρόφιμα είναι πλούσιες πηγές καλίου.

Στη διατροφή του δυτικού πολιτισμού, οι μεγαλύτερες ποσότητες καλίου προέρχονται από τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως η μπανάνα, το πορτοκάλι, η πατάτα, το σπανάκι και το γάλα.

Το κάλιο μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος και με το νάτριο δρουν κάπως ανταγωνιστικά στον οργανισμό.

Γι’ αυτό μια αυξημένη πρόσληψη καλίου έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη αποβολή νατρίου και νερού, οδηγώντας σε μείωση του όγκου του αίματος, η οποία μειώνει και την αρτηριακή πίεση.

Η υπέρταση είναι μια επικίνδυνη νόσος επειδή συχνά δεν έχει συμπτώματα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές της υγείας.

Για την αντιμετώπιση της υπέρτασης θα πρέπει το άτομο να κάνει ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής του.

Αρχικά θα πρέπει να υιοθετήσει μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, να βάλει στη ζωή του την τακτική σωματική δραστηριότητα και ενδεχομένως να χρειαστεί κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή.

y-o

FacebookTiktok
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Καλέστε για ραντεβού

Καλέστε για ραντεβού