Διαβήτης – Πέντε Πρώιμα Συμπτώματα που Πρέπει να Προσέξετε

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μία από τις ασθένειες-μάστιγα της σύγχρονης εποχής.

Οι περισσότεροι ασθενείς που αναπτύσσουν τη νόσο δεν έχουν καμία ιδέα ότι είναι ασθενείς, μέχρις ότου κάποια τυχαία εξέταση αίματος τους αποκαλύψει την αλήθεια.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι πιο κοινός από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι.

Τις περασμένες δεκαετίες ήταν μία «σιωπηλή» και «ύπουλη» νόσος καθώς οι περισσότεροι ασθενείς δεν είχαν κανένα σύμπτωμα στα πρώτα στάδια της ασθένειας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, υπάρχουν σημάδια, τα οποία όμως είναι φαινομενικά άσχετα με το διαβήτη για αυτό και οι ασθενείς δεν τους δίνουν τη δέουσα προσοχή.

Μερικά πρώιμα συμπτώματα στον διαβήτη είναι γνωστά, όπως διαρκής δίψα, υπερβολική ούρηση, ξαφνική απώλεια ή αύξηση βάρους.

Αυτά όμως που θα δείτε παρακάτω συνήθως παραβλέπονται από τους ασθενείς, αλλά ακόμα και από τους γιατρούς.

Ουλίτιδα

Η περιοδοντίτιδα -επίσης γνωστή ως ουλίτιδα- μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι του διαβήτη τύπου 2.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε, ότι τα άτομα με ουλίτιδα, ειδικά οι σοβαρές περιπτώσεις, είχαν υψηλότερα ποσοστά διαβήτη και προ-διαβήτη από εκείνους που δεν είχαν ουλίτιδα.

Αποχρωματισμός της επιδερμίδας

Αρκετοί άνθρωποι, πριν ακόμη εκδηλωθεί ο διαβήτης, μπορεί να παρατηρούσαν σκουρόχρωμες κηλίδες σε περιοχές του σώματος όπως ο λαιμός.

Αυτό ονομάζεται μελανίζουσα ακάνθωση και είναι συνήθως σημάδι αντίστασης στην ινσουλίνη, που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πλήρη εκδήλωση διαβήτη.

Περίπου το 10-20% των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη έχουν ήδη κάποια νευρική βλάβη, που σχετίζεται με τη νόσο.

Στα αρχικά στάδια, αυτό μπορεί να είναι εμφανές, μπορεί δηλαδή ο ασθενής να αισθάνεται ένα παράξενο, ηλεκτρικό μυρμήγκιασμα στα πόδια ή μειωμένη αίσθηση και ισορροπία.

Απώλεια ακοής ή όρασης

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν τους αμφιβληστροειδείς των ματιών σας και να κάνουν το υγρό που περιβάλλει τους οφθαλμούς να αυξομειώνεται.

Αυτό προκαλεί θολή ή μειωμένη όραση.

Μόλις τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα επανέλθουν στο φυσιολογικό, η όραση συνήθως αποκαθίσταται, αλλά αν ο διαβήτης δεν αντιμετωπιστεί για πάρα πολύ καιρό, η ζημία θα μπορούσε να γίνει μόνιμη.

Ομοίως, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα νευρικά κύτταρα στο αυτί και να προκαλέσουν προβλήματα ακοής.

Facebook
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Call Now ButtonΚαλέστε για ραντεβού

Καλέστε για ραντεβού