Κριτήρια διάγνωσης του διαβήτη

 

Ενδείξεις δοκιμασίας γλυκαγόνης

Μετρώνται οι συγκεντρώσεις του c-πεπτιδίου

 Δοκιμασία ελέγχου της ικανότητας των β’ κυττάρων για έκκριση ινσουλίνης.

Ο προσδιορισμός των συγκεντρώσεων του c-πεπτιδίου στον ορό προτιμάται από τον προσδιορισμό των επιπέδων της ινσουλίνης. Το c-πεπτίδιο και η ινσουλίνη εκκρίνονται σε ισομοριακές ποσότητες από το πάγκρεας όμως ένα ποσοστό της τάξης του 40-60% της ινσουλίνης που εκκρίνεται μεταβολίζεται κατά το πρώτο πέρασμα από το ήπαρ, το c-πεπτίδιο δεν μεταβολίζεται. Επομένως το c-πεπτίδιο σε σύγκριση με την ινσουλίνη είναι ένας πιο αξιόπιστος δείκτης ινσουλινοέκκρισης

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

 Διαφορική διάγνωση μεταξύ διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 (σε δυσδιάκριτες κλινικά περιπτώσεις).

  1. Η εκτίμηση της υπολειπόμενης ινσουλινοέκκρισης μετά από βλάβη του παγκρέατος (παγκρεατομή, τραυματισμός, χρόνια παγκρεατίτιδα).
  2. Ως κριτήριο έναρξης ινσουλινοθεραπείας σε τύπου ΙΙ άτομα με διαβήτη με μεγάλη διάρκεια νόσου που δεν ανταποκρίνονται στην αγωγή με αντιδιαβητικό δισκίο.

Η εξέταση γίνεται το πρωί μετά από νηστεία διάρκειας 8 ωρών και χωρίς να έχει προηγηθεί χορήγηση ινσουλίνης ή αντιδιαβητικών δισκίων.

Σημαίνει

Στη βασική c-πεπτίδιο ορού <0.06 mg/ml (ένδεια ινσουλίνης) τύπου II.

Στο 6ο λεπτό της χορήγησης (ενδοφλέβιας) 1 mg γλυκαγόνης c-πεπτίδιο στο 6ο λεπτό φυσικές τιμές 3,03 – 12,12 ng/ml (στα φυσιολογικά άτομα και στα άτομα με Διαβήτη τύπου 2.

c-πεπτίδιο < 1,81 ng/ml (ινσουλινοεξαρτώμενα άτομα με γνωστό διαβήτη τύπου 1).

Μια αύξηση του c-πεπτιδίου μικρότερη από 1,06 ng/ml από την βασική τιμή μετά χορήγηση γλυκαγόνης  προβλέπει με μεγάλη ακρίβεια αστοχία των αντιδιαβητικών δισκίων και ανάγκη χορήγησης ινσουλίνης.

Αντένδειξη για δοκιμασία γλυκαγόνης: φαιοχρωμοκύττωμα.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Αλλεργικές αντιδράσεις (τύπου αναφυλαξίας), ναυτία, έμετος, ζάλη, κεφαλγία, ↑ σακχάρου αίματος.

Γλυκαγόνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τα α΄κύτταρα των παγκρεατικών νησιδίων και που έχει αντίθετες δράσεις από την ινσουλίνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

FacebookTiktok
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Call Now ButtonΚαλέστε για ραντεβού

Καλέστε για ραντεβού